RMK matkatee Oandu-Aegviidu-Ikla / Kellissaare - Hüpassaare (28 km)

Järvamaa, Sakala puhkeala
Matkatee, mis kulgeb Kellisaare lõkkekohast Hüpassaareni, pikkuseks on umbes 27 kilomeetrit. Kellisaare lõkkekohas saab matkaja pikema puhkepausi teha, telkida ja ujuda. 
Liikudes Kellissaare lõkkekohast C. R. Jakobsoni Talumuuseumi suunas kulgeb matkarada esmalt piki Mädara vallseljakut, mis on piirkonnas eriline väärtusliku maastikuilmega pinnavorm, mis on jääajatekkeline ja mitmekesistab piirkonnas muidu tavapärast lauskmaad.
Esimeseks suuremaks vaatamisväärsuseks on kindlasti C.R. Jakobsoni perekalmistu (4,5 km kaugusel) ja talumuuseum Kurgjal (umbes 6 km kaugusel), kus võib ringi vaadata ja muuseumi rehetoas keha kinnitada. Kellisaarest Kurgjale mineku raja esimene 2-3 km kulgeb metsateel, kus on päris järsud tõusud ja langused, algajad võiks ratast käekõrval lükata. Peale künklikku metsavaheteed saab järgmised kolm kilomeetrit talumuuseumini mööda maanteed vurada. Peale muuseumikülastust ootab ees rahulik metsamatk mööda Sakala tee matkarada (12,2 km). Matkarada on läbitav nii jalgsi, kui jalgrattaga. Mootorsõidukitega rajale minna ei tohi. Esimeseks peatuspaigaks matkarajal on Saeveski metsaonn (4 km Kurgjalt), kus saab nii ööbida, kui pikniku pidada. Kui aega on rohkem ja käimisest isu täis ei ole, siis võib jalutada mööda loogelise Saarjõe kaldaid kulgevat 8,2 km pikkust õpperada. Ka järgnevad lõkkekohad Kabelimäel (Saeveskilt 0,5 km) ja Luites (Saeveskilt 7 km), pakuvad matkajale puhkamise ja telkimise võimalust. Peale Sakala tee matkaraja läbimist saab uudistada ka Vanaõue puhkekeskust, kust võib ettetellimisel maitsta mahedat lambapraadi. Nüüd kulgeb matkatee metsateedel, möödub Lepakose rändrahnust ning ületab Navesti jõe. Jällegi soovitame liikuda rajal jalgsi või jalgrattaga. Peagi jõuab matkaja Soomaa rahvuspargi väravateni – Hüpassaare lõkkekohta (Saeveskilt umbes 17 km, Sakala tee lõpust 9 km), matkaraja ühe tähtsama kultuuriobjektini – Mart Saare majamuuseumini. Lõkkekohas on võimalik telkida ja jalutada Hüpassaare rabas mööda 4,4  km pikkust õpperada. Muuseumi külastuseks soovitame eelnevalt tutvuda Viljandi Muuseumi kodulehelt Mart Saare majamuuseumi lahtiolekuaegadega.
Telefon +372 526 1924
E-postinfo.soomaa@rmk.ee
Objekti tüüpMatkarada
ParkimisvõimalusedTranspordivahendi saab matkatee äärde jätta mitmesse parklasse. Väiksemad parkimiskohad on Kellisaares, Saeveskil, Luitel. Suurema seltskonnaga saab parkida Hüpassaares ja Kurgjal ning kokkuleppel omanikuga ka Vanaõue puhkekeskuse juures.
Varustus
Telkimisvõimalus on
Kattega lõkkekoht on
Lõkkekoht on
Matkavõimalus on
Ööbimisvõimalus on
VaatamisväärsusedVaatamisväärsustest jääb rajale C. R. Jakobsoni talumuuseum ning Mart Saare majamuuseum.
LisainfoEnne loodusesse minekut tutvu järgmiste juhistega: igaüheõiguse põhimõtted, kuidas looduses käituda ja prügivabalt looduses.
Ühistranspordi võimalused
  • Matkatee ei ole ringikujuline, vaid kulgeb Kurgja tee ja Vanaõue bussipeatuste vahel sirgena. Suurem osa lõigust kulgeb Sakala tee matkarajal.
  • Rajale saab Pärnust bussiga 368 või 348 Kurgja tee peatusesse sõites. Bussipeatusest kõndida umbes 300 m mööda Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteed kirde suunas, siis keerata paremale Kurgja poole ja oletegi matkateel.
  • Matkateel saab külastada Kurgja talumuuseumit, ööbida Saeveski metsaonnis, puhata Luite ja Kabelimäe lõkkekohtades.
  • Raja jõudmisel Mudiste-Suure-Jaani-Vändra maanteele, pöörata paremale ja kõndida 260 meetrit Vanaõue bussipeatusesse. Tagasi Pärnusse saab Vanaõue peatusest liinibussiga nr 352.
  • Busside väljumisajad leiab www.tpilet.ee keskkonnast. Tasub vaadata konkreetse päeva kellaaegu.
AsukohtMatkatee nimetatud osa asub kolmes maakonnas – Pärnu-, Järva- ja Viljandimaal. Kellisaare, Kurgja ja Sakala matkaraja algus asuvad Vändra vallas. Saeveski ja Kabelimäe Järvamaal Türi vallas. Luite ja Hüpassaare lõkkekohad jäävad aga juba Viljandimaale.
Kohalesõitmise õpetusMatkateele tasub asuda C. R. Jakobsoni Talumuuseumi juurest Kurgjalt, kuhu saab mööda Vändra-Paide mnt, keerates 13,5 kilomeetril paremale ja sõites 3,1 km või Sakala tee Viljandipoolsest otsast Vanaõue puhekeskuse juurest, mis asub Suure-Jaani – Vändra maantee 16,8-l kilomeetril.