Matkasellid Paganamaal

Võrumaa, Haanja-Karula puhkeala, Pähni külastuskeskus

Paganamaa on orgude, järvede, mägede ja legendide maa. Matkame maastikukaitsealal matkasellile kohaselt – loodussõbralikult ja säästlikult. Harjutame maastikul nähtava kokku viimist kaardipildiga ning kompassi kasutamist. Avastame Lõuna-Eesti pinnavormide omapära: põikame sisse jäljehauda ja uhtorgu ning paneme vaatetornis proovile oma kotkapilgu.

Päevakava

  • Kohtumine Krabi poe parklas, juhendaja liigub bussiga kaasa kuni Paganamaa teeotsani. Matkamine “soojenduseks” bussiparklast matkaraja äärde. Juhendaja tutvustab osalistele ohutu liikumise ja tegutsemise reegleid metsas, kahjustamata loodusväärtusi ja iseennast (20 min).
  • “Pinnavorm maastikul, legend raamatus”.
Retkejuht tutvustab Paganamaa peamisi iseärasusi, abiks raamat “Minu lapsepõlve Paganamaa” oma illustratsioonidega (pinnavormide puhul juhendaja osutab läbivalt tekkeloole nii legendi kui loodusteaduslikule versioonile) Erinevate pinnavormide “jäljehauad” ehk söllides“ sees käimine, negatiivsete pinnavormide paremaks mõistmiseks (infotahvli abiga nende tekke selgitamine). Jääaja ajalise kestuse ja distantsi mõistmiseks praktiline harjutus: ühe minuti “mõõtmine” ilma kellata individuaalselt. Arutelu toimub ühes mandrijää taandumise esimestest paikadest Eestis (30min).
  • Grupitöö neljakesi: Liikumine söllidest vaatetorni. Taimestiku ja erinevate metsatüüpide vaatlus ning arutelu. Vaatetornis Võrumaa kaardi orienteerimine ida-lääne suunalise Piirioru ja selge ilma korral ka Suure Munamäe asukohtade järgi. Karula kõrgustiku (hea ilma korral Otepää kõrgustiku) vaatlemine binokliga (30 min).
  • Liikumine söögipausile Paganamaa lõkkekohas, lõkke tegemine kui grupi graafik ja soovid võimaldavad. Arutelu kus võib ja millal ei või lõket teha, kuidas tulease kustutada (25-30 min).
  • Grupitöö neljakesi: Eesti kaardi pusletükkide kokkupanek, kodukoha ja Paganamaa leidmine kaardilt. Kaardi orienteerimine kompassi abil (10 min).
  • „Vanapagana peenar“: Liikumine Paganamaa Piirioru matkarajal: retkejuhi abiga metspipra, kuslapuu, vereurmarohu jt salu- ja laanemetsa liikide eristuvate tunnuste vaatlemine, hall lepp, sanglepp. Piirioru matkarajal mullastiku kiire vaheldumise lõigul erinevate metsatüüpide ja taimestiku uurimine (kanarbikust metspiprani) 30 min.
  • Grupitöö paarides: lihtsustatud orienteerumiskaardi abiga, juhendaja poolt valitud peatuspaigad selgemalt maastikul eristuvates kohtades ja selle võrdlemine kaardil kujutatuga. Põhjasuuna ja mõõtkava kontrollimine ning joonorientiiride maksimaalne kasutamine. Asukoha määramine, kauguse ligikaudne mõõtmine kahe punkti vahel (30 min).

Seos õppekavaga

Üldpädevused:
  • Õpipädevus, kultuuri- ja väärtuspädevus, matemaatika-, loodusteaduste ja tehnoloogiaalane pädevus, suhtluspädevus. Loodusõpetus, kehaline kasvatus. “Matkasellide” õppeprogrammid kinnistavad teadmisi ja oskusi, mis on omandatud inimeseõpetuses, bioloogias ja geograafias ning aitab looduses ellu viia läbivat teemat „Keskkond ja jätkusuutlik areng”- programm väärtustab ümbritsevat elurikkust ning soodustab õpilase kujunemist keskkonnateadlikuks liikumise harrastajaks.
  • Pinnavormid ja pinnamood. Kirjeldab kaardil samakõrgusjoonte abil pinnavormi kuju, absoluutset ja suhtelist kõrgust ning nõlvade kallet;toob näiteid mandrijää mõju kohta Eesti pinnamoe kujunemisele Mõisted: pinnavorm, küngas, org, nõgu, mägi, nõlv, jalam, samakõrgusjoon, suhteline ja absoluutne kõrgus, kõrgustik, pinnamood, mandrijää, moreen.
  • Mets elukeskkonnana: Iseloomustab ja võrdleb peamisi metsatüüpe kasvutingimuste järgi.
  • Teab, tunneb, eristab halli leppa ja sangleppa, teab nende kasulikkust mullale.
  • Loodus ja keskkonnakaitse Eestis: selgitab looduskaitse vajalikkust, toob näiteid kaitsealade, kaitsealuste liikide ja üksikobjektide kohta; kirjeldab kaardi järgi kaitsealade paiknemist Eestis, sh oma kodukoha. Mõisted: looduskaitse, bioloogiline mitmekesisus, kaitsealused üksikobjektid, kaitsealad: looduskaitsealad, rahvuspargid, maastikukaitsealad.
Vahendid:
Programmi jaoks vastavad õppevahendid saab retkejuhi käest: binokkel, erinevates mõõtkavades kaardid (lihtsustatud orienteerumiskaart ehk rogainikaart mõõtkavas 1:10000, maakonna turismikaart, illustreeritud kaart raamatust; kompassid; kaardipusle). Kaardipuslet ja binokleid on 4 õpilase kohta 1, kompass ja kaart paari peale vähemalt 1.
Õppekeskkond:
Paganamaa maastikukaitseala– liikumine sealsetel teedel, radadel, sh tähistatud Paganamaa õpperajal, Piirioru matkarajal ning Paganamaa vaatetornis. Õpperada on hooldatud ja turvaline. Juhendajal on kaasas esmaabikomplekt. Maastik on tugevalt liigestatud, kuiva ilma korral külastatakse ka järsunõlvalist Suurt Liivakraavi (liikumine kohati tugiköie abil) ja Paganamaa vaatetorni.

Lisainfo

Riietuda vastavalt ilmale, vastavalt aastaajale, soovituslik kummik või sügava tallamustriga saapad. Kaasa oma (kooli)lõuna, palume eelnevalt kooskõlastada retkejuhiga söömisaeg ja koht.

Lisainfo kontakt: info.pahni@rmk.ee; tel: 5691 0529

Omadused:


Teemad Looduses liikumine
Sihtrühm 4.-6. klass
ToimumisaegKevad
Suvi
Sügis
Grupi suurus24 õpilast + 2 saatjat, suurem grupp jagatakse eraldi programmideks
Kestus3 tundi
Raja pikkus5-6 km
Hind 1 EUR/in
Soodne alates05.03.2024
Soodne kuni31.05.2024