Faasan


Tunnused


Faasanite kodupaik on Aasia, kust on teda peamiselt jahipidamise eesmärgil sisse toodud paljudesse maadesse. Arvatavasti on faasan kõige rohkem jahitud lind maailmas, kõige rohkem kasutatakse teda ka sportlikus jahis.

Isaslindude sulestiku värvus võib olla väga varieeruv. See sõltub faasanite elutingimustest ning erinevate alamliikide segunemisest. Tavaliselt on kehasulestik ereda kuldse ja pruuni vöödiline ning roheliste, lillade ja valgete täppidega. Isaslinnu pea on tumehallikas-roheline, väikese tutiga ning selgelt eristuvate punaste lottidega. Emaslinnu sulestik on palju tagasihoidlikum. Kogu keha ning saba on tuhm, halli-pruunikirju. Isaslinnu mänguhäälitsus on kahesilbiline vali kiremine „köök-ök“, millele järgneb klaperdavate tiivalöökide kiire jada.

Elupaik


Looduses elutsevad faasanid väikestesse salkadesse hoides. Faasanid eelistavad tegutseda puudesalu või hekkide lähistel ning suuremate aedadega kultuurmaastikus, kus ohu korral hõlpsasti varjepaiku leiab. Väiksemaid gruppe võivad faasanid moodustada ka täiesti lagedal põllumajandusmaastikul, kuid need populatsioonid ei püsi kuigi kaua elujõulistena.

Mõõtmed


Üldpikkus 80 cm, saba pikkus 50 cm.