Tsitre puude rada

Lääne-Virumaa, Lahemaa rahvuspark, Oandu külastuskeskus

Õpitakse tundma kodumaiseid puu- ja põõsaliike mereäärses vanas Tsitre pargis asuval rajal. Uuritakse puudega seotud teiste liikide (loomade, lindude, putukate, seente, samblike, sammalde) mitmekesisust. Vaadeldakse samblikke ja putukate käike, kombitakse koort, nuusutatakse vaigu lõhna jne. Rada läbides tutvutakse ka Tsitre põneva ajalooga. Muuksi linnamäel vaadatakse sealset loopealse kooslust, eriti suurt põõsastaimede mitmekesisust.

Toimumiskoht: Tsitre telkimisala ja Tsitre puude rada Kolga lahe ääres, Muuksi linnamägi

Päevakava

  • Retkejuhid võtavad grupi vastu Kolga mõisa juures või mõnes teises kokkulepitud paigas.
  • Sissejuhatus ja puudega seotud mängud Tsitre lõkkeplatsil.
  • Puude tundmaõppimis retk.
  • Soovi korral Muuksi linnamäe retk. Kokkuvõtted, mängud ja lõke Tsitre lõkkeplatsil.

Seos õppekavaga

Organismid ja elupaigad. Taimed, loomad, seened. Mitmekesisus. Puuliikide bioloogiline ja majanduslik iseloomustus. Organismide nõuded elukeskkonnale. Organismide rühmad ja kooselu. Toiduahelad.

Kohalesõitmise õpetus

Tallinn-Narva maanteelt (tee E20) keerata Loksa teeristilt Loksa poole, sõita 4 km ja pöörata Ulliallika bussipeatuse juurest vasakule, Kolga poole. Sõita 3 km, Kolga muuseumi parklas (paremas teeservas, muuseum on vasakul pool) kohtutakse retkejuhtidega (eelnevalt kokku leppida!)

Lisainfo

Tsitres ei ole looduskeskust ega muud hoonet, kuhu vihma korral varjule minna, seetõttu tuleks ilmastikukindlale riietusele ja jalanõudele pöörata eriti suurt tähelepanu. Samas on mereäärse asukoha tõttu tihti nii, et kui mujal igal pool sajab, siis Tsitres mitte. Kuna programmi algus võib olla Kolga mõisa juures või Tsitre telkimisalal, on oluline, et õpetaja suhtleks eelnevalt programmi juhendajate ning bussijuhiga kohtumiskoha ja aja täpsustamiseks.

Lisainfo kontakt: info.oandu@rmk.ee; tel: 676 7010

Omadused:


Teemad Metsaloodus
Sihtrühm Eelkool
1.-3. klass
4.-6. klass
7.-9. klass
10.-12. klass
ToimumisaegKevad
Suvi
Sügis
Grupi suurus20 õpilast + 2 saatjat, suurem grupp jagatakse eraldi programmideks
Kestus2-4 tundi
Raja pikkus1,5-3 km
Hind 20 inimest 70 EUR