Suvetuur ratastel

  • Grupi liikmed: Eino, Jürgen, Evely Karvak
  • Start: Oandu, 21.08.2012
  • Finiš: Ikla, 28.08.2012
  • Liikumisviis: Jalgratas

Matka kirjeldus:

Otsustasime, et sõidame raja läbi nii nagu see on maha märgitud, algusest lõpuni ja üleliia kiirustamata, et jõuaks ikka enda ümber ka vaadata.
Alustasime esmaspäeva õhtupoolikul Tallinnast suunaga Tapa poole. Oandust start RMK Matkateele teisipäeva lõuna ajal kell 14.00 ja lõpetasime nädala pärast teisipäeva hommikul 10.00 Iklas ning kogu matka lõpetuseks jõudsime Tallinna teisipäeva õhtuks.
Kõige ratsionaalsema marsruudi saime Tallinnast, kui läheneda matka algus ja lõpppunktidele rongiliiklust kasutades.
Pikemalt matkast http://www.aiaidee.ee/rmk-matkatee/

Soovitused teistele matkajatele:

Raja esimene kolmandik on tõepoolest rattaga keerulisem läbida, nii nagu matka legend ütleb...mitte, et see võimatu oleks, kuid aeg-ajalt ei tule lihtsalt sõitmisest midagi välja. Pakiraamil olevad kotid teevad kitsastel radadel ja üle mahakukkunud puude liikumise keerulisemaks. Rada kulgeb kohati läbi järskude tõusude ja laskumiste, mis vihmaga saavad nii libedaks, et ratas muutub omamoodi pagasiks, mis on vaja ka veel kaasa võtta.
Nii mõnedki mäed ja ojad sai ületatud kahekesi ühte ratast veeretades või kandes. Ka oli vihmane suvi teinud teele jäävad soised lõigud väga märjaks ja oli kohti kus tuli ratast enda kõrval poris lükata. Sellistel lõikudel oli ratas pigem koormaks kui kiiremaks liikumisvahendiks.
Samas on just see osa rajast kindlasti kõige ilusama, huvitavama maastikuga osa, mis on vägagi vaatamist väärt.
Vahepealsed laudteega rabalõigud olid poriste kohtadega võrreldes lausa luksuslik sile tee. Rattaga liikudes peab arvestama ka, et ületada on vaja mõned kraavid millel on purdeks ainult ümar palk või laud. Ühel ca 4 m laiusel vööni sügavusega kraavil pole aga üldse silda. Nii, et ...just just... püksid maha ja ratas selga.
Raja hilisemas osas pikkadel kruusatee lõikudel aga oli ratas suureks abiks. Kablist Iklani asfaldil sai aga hoopis kiiresti edasi.
Oma toidukoti täiendamise kohti on jalgratturi jaoks piisavalt. Aegviidu, Lelle ja Kilingi–Nõmme on parajate vahedega, kust kauplustest toidumoona juurde hankida.
Raja märgistus on kohati väga hea, seda just alguses Kõrvemaal ja ka hiljem Pärnumaal. Kuid vahetevahel on sildid ja täpid-lindid otsa saanud ja tähistus oli segane või harv ning see juhtus äkki just sellistes kohtades, kus ka nähtavus oli halb ja mets võsane.
Puhkekohti ja onne lõkke ja telkimise jaoks koos kuivade lõkkepuude varuga on tee peal päris palju, osad neist on alles rajatud ja vähe kasutatud.
Vett tasub varuda alati, mõnes kohas võib sellega kitsas käes olla.

Tagasiside RMK-le:

Kogu Eestit läbiv matkatee on väga tore ettevõtmine - näeb ära peaaegu terve Eesti vahelduva looduse ja erinevad maastikud.
Legendis või kaardil võiksid olla kahe puhkekoha vahelised vahemaad kilomeetrites ära toodud.
Samuti ka võibolla erinevad rajalõigud tähistatud kaardil või legendis kirjeldatud, nii, et oleks aru saada rajalõigu läbitavuse raskusaste või arusaadav iseloomustus. Raja iseloom on kohati väga erinev ja seetõttu liikumiskiirus ja selle prognoosimine väga erinev. Siis oleks hõlpsam päevateekondi planeerida.
Matkata on tore!

Galerii:


Matkapäevik

Kõikidel matkajatel on võimalus oma kogemus RMK matkateede läbimisel RMK lehele kirja panna. Jagage oma kogemusi järgmiste matkajatega!


Lisa oma matk