RMK matkatee Oandu-Aegviidu-Ikla / Hüpassaare - Kopra (56 km)

Viljandimaa, Soomaa rahvuspark
  • Külastusobjektini viiv Kildu-Tõramaa tee (23 kilomeetrit) on kevadiselt halvas seisukorras ja sõidukitele raskesti läbitav.
  • Hüpassaarest lõuna poole suunduv teelõik on Kibaru külast kuni Soomaa rahvuspargi piirini sõidukitele raskesti läbitav (tee on väga auklik).
Matkatee lõigu pikkuseks, mis kulgeb Hüpassaare lõkkekohast Kopra lõkkekohani on u 56 km. Hüpassaare lõkkekohas saab matkaja teha pikema puhkepausi, telkida, teha lõket, matkata õpperajal ning külastada Mart Saare majamuuseumit. Hüpassaare on ka väravaks Soomaa rahvuspargile.
Soomaa rahvuspark on loodud suurte rabade, lamminiitude, metsade ja kultuuripärandi kaitseks. 390 km² suurune Soomaa rahvuspark paikneb Pärnu ja Viljandi maakondade piiril ulatuslikul aktiivsest inimtegevusest puutumatul alal.
Telefon+372 526 1924
E-post  info.soomaa@rmk.ee
Objekti tüüpMatkarada
ParkimisvõimalusedTranspordivahendi saab matkatee äärde jätta mitmesse parklasse. Väiksemad parkimiskohad on Oksa, Kuuraniidu, Mulgi, Lemmjõe, Läti ja Pertlimetsa. Suurema seltskonnaga saab parkida Hüpassaares ja Kõrtsi-Tõramaal.
VarustusRada on tähistatud viitade ja kilomeetri-postidega.

Sellele matkatee lõigule jäävad peatuskohad ja nende vahemaad: 

Lisaks jäävad rajale veel Kuuraniidu, Mulgi, Lemmjõe telkimisvõimalusega lõkkekohad ja Oksa küüni metsaonn.
Telkimisvõimalus on
Kattega lõkkekoht on
Lõkkekoht on
Matkavõimalus on
VaatamisväärsusedVaatamisväärsustest jääb rajale Mart Saare majamuuseum, Oksa mantelkorsten, Läti vaatetorn ja Tipu koolimaja. Matkateele jääb ka Soomaa rahvuspargi külastuskeskus. Külastuskeskuses on võimalik vaadata Soomaad tutvustavat filmi ja ekspositsiooni.
LisainfoEnne loodusesse minekut tutvu järgmiste juhistega: igaüheõiguse põhimõtted, kuidas looduses käituda ja prügivabalt looduses.
PiirangudMatkatee asub rahvuspargi territooriumil, tutvu rahvuspargi kaitse-eeskirjast tulenevate piirangutega siin.
AsukohtMatkatee nimetatud osa asub kahes maakonnas- Viljandi ja Pärnumaal. Hüpassaare õpperada, Oksa aida lõkkekoht, Kõrtsi- Tõramaa lõkkekoht, Läti lõkkekoht jäävad Viljandi maakonda ja Pertlimetsa ning Kopra lõkkekohad Pärnu maakonda.
Kohalesõitmise õpetus

Matkatee Soomaa rahvuspargi lõigule tasub asuda Hüpassaare lõkkekohast, kuhu saab Mudiste - Suure -Jaani - Vändra tugimaanteelt (mnt nr. 57) Kootsilt. Siia on võimalik jõuda ka ühistranspordiga. Hüpassaarde suunavad viidad. Samuti on võimalik alustada matka Soomaa külastuskeskuse juurest.